Οι «Χοροσταλίτες” στη Σάμο, στο αμφιθέατρο του Άϊ Γιαννάκη

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Βασίλης Μεσσαριτάκης, μέλος του συγκροτήματος ’’ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ’’, που θα πραγματοποιήσουν συναυλία στη Σάμο, την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο στον Αΐ-Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ.

Οι «Χοροσταλίτες» είναι ένα παραδοσιακό σχήμα πέντε μουσικών, που παίζουν και δημιουργούν πάνω στο παραδοσιακό και το έντεχνο τραγούδι. Το όνομά τους προέρχεται από την Ικαρία, από το ρήμα "χοροσταλίζω" που σημαίνει χορεύω διαρκώς, ασταμάτητα.

Δημιουργήθηκαν το 2013 και αποτελούνται από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, την τσαμπούνα και το τραγούδι, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, τη φλογέρα, το μπουζούκι, την τρομπέτα και το τραγούδι, τον Αλέξανδρο Τσίτο στο λαούτο την κιθάρα και τα φωνητικά, την Ρίτσα Ποζιού στο τραγούδι, τον Μανώλη Χριστοδούλου στο κανονάκι και στα φωνητικά.

Προσωπικά ο κ. Μεσσαριτάκης δεν έχει σχέση με την Ικαρία, από όπου προέρχεται και το όνομα του συγκροτήματος, όμως « από το 2002 ασχολούμαι με την λαογραφία του νησιού, τους χορούς, τον πολιτισμό και την κουλτούρα, έχω όμως ως χοροδιδάσκαλος τον Πανικάριο Σύλλογο «Άρτεμις Ταυροπόλος» στην Αθήνα. Είναι η ομοσπονδία Ικαρίας που αντιπροσωπεύει την Ικαρία στην υπόλοιπη Ελλάδα, οπότε ξεκίνησε το μικρόβιο από εκεί να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με την Ικαρία και ήρθε και το όνομα, αργότερα όταν αποφασίσαμε να κάνουμε το μουσικό συγκρότημα, να προέλθει από εκεί λόγω της μεγάλης μου αγάπης για το νησί και ας μην είμαι από εκεί. Εγώ είμαι από την Κρήτη δεν έχω καμιά σχέση με Ικαριώτες».

Το ξεκίνημα του συγκροτήματος, προήλθε από ιδέα « να φτιαχτεί μία ορχήστρα μουσικής η οποία θα συνοδεύει το χορευτικό του συλλόγου στις εμφανίσεις του και στις εκδηλώσεις που κάνει. Άρα λοιπόν το όνομα του μουσικού σχήματος θα έπρεπε να έχει μια σχέση με το νησί. Επομένως ψάξαμε να βρούμε κάτι το οποίο να αντιπροσωπεύει τη μουσική και το χορό και αυτό ήταν το χοροσταλίζω, δηλαδή χορεύω και διασκεδάζω όλο το βράδυ και γλεντάω με αυτό που ακούω, οπότε ονομάστηκε ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ, με την έννοια ότι θα είμαστε αυτοί που κάνουν τον κόσμο να γλεντάει και να χορεύει όλο το βράδυ».

Η υποψηφιότητα τους για εκπροσώπηση της Ελλάδας στην EUROVISION 2018, βοήθησε στην παραπάνω αναγνωρισιμότητα του σχήματος από τον κόσμο, «φτάσαμε στα αυτιά και τα μάτια και αυτών που δεν ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και τον παραδοσιακό χορό».

Οι ’’ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ’’, έρχονται ως καλεσμένοι για την πραγματοποίηση της συναυλίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ, την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο αμφιθέατρο στον Αΐ-Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ, με ώρα έναρξης στις 20:30.

«Θα είναι μια βραδιά η οποία θα ξεκινήσει πιο συναυλιακά και θα συνεχίσει και θα γίνει γλέντι για όλο τον κόσμο. Δηλαδή θα γίνουν αναφορές σε πολλά έντεχνα και μη, τραγούδια που έχουν μείνει στο χρόνο από μεγάλους συνθέτες και από εκεί θα περάσουμε σιγά σιγά στην παράδοση του τόπου μας για να γλεντήσει και να διασκεδάσει ο κόσμος μαζί μας».

Διαβάστε περισσότερα από την επίσημη ιστοσελίδα του SAMOSTODAY.

Μοιραστείτε το!

gallery